Introducció als wikis
Ward Cunningham va crear, el 25 de març del 1995, el primer wiki, anomenat WikiWikiWeb. El nom prové del “wiki wiki bus”, l'autobús llançadora de l'aeroport de Honolulu.
Wiki wiki vol dir “ràpid” en hawaià. Aquest nom reflecteix la principal característica dels sistemes wiki: la creació ràpida de documents interconnectats mitjançant la col·laboració d'un grup de persones que pot afegir noves pàgines wiki o editar les existents.
Existeixen molts projectes oberts al públic en general, accessibles per a qualsevol persona que disposi de connexió a Internet, i permeten fer edicions sense estar donats d'alta com a usuaris ni cap altre filtre previ.
Definició
El terme wiki s'utilitza per identificar un tipus de document hipertext i el programari col·laboratiu que s'utilitza per a crear-lo.
Un wiki és un sistema que permet crear documents wiki de manera col·lectiva, utilitzant un navegador web i un llenguatge de marques simple. Normalment, es fa servir el terme wiki en tots els casos: el sistema s'anomena wiki i cada pàgina individual, pàgina wiki .
El millor exemple de wiki en aquests moments és la Viquipèdia en les seves diferents versions d'idioma.
Fixeu-vos que de les dues parts de la paraula (Viqui-pèdia) la més important és la primera (Wiki adequat a la llengua catalana). Si no fos així, probablement aquesta enciclopèdia oberta no existiria.
Característiques bàsiques
- Permet la creació col·lectiva de documents emprant un llenguatge de marques senzill
- La majoria de wikis són espais oberts
- Permet als usuaris (col·laboradors) treballar plegats editant una o més pàgines tot creant, afegint o modificant-ne el contingut
- Permet dinamisme en la creació
- Permet la restauració de revisions anteriors en cas de d'eliminacions no desitjades o vandalisme
- Permet la sindicació (RSS)
- Permet la inserció d'elements multimèdia
- Permet la gestió d'usuaris i permisos d'accés
- Permet l'aprenentatge no jerarquitzat i multidireccional
Com funciona un wiki?
Cada pàgina d'un wiki té un enllaç (normalment en forma de botó) anomenat Edita o Edita aquesta pàgina. Quan hi cliquem, ens porta a l'editor de la pàgina. A la majoria dels casos el que farem serà escriure-hi text, però veurem que podem usar un simple llenguatge de marques (codi).
Un altre enllaç o botó important és Revisions anteriors o Historial. Clicant-hi, podrem veure les modificacions que s'han fet a la pàgina amb les dades de qui les ha fet i quan. Aquesta facilitat ens permet recuperar versions anteriors. Res no es perd ni no el vandalisme hi pot fer estada.
Evidentment, ens manca un botó: Desa. Al costat podem trobar, en la majoria dels casos, els botons Previsualitza i Cancel·la.
No hay comentarios:
Publicar un comentario